به گزارش پايگاه خبري نحليلي پيرغار، به دور از هرگونه پيشداوري و جانبداري از هرکدام از دستگاه هاي مرتبط با مقوله زباله هاي عفوني و بيمارستاني، بايد گفت سلامت مردم اهميتي بيش از آن دارد که با فرافکني دستگاهي بتوان از زيربار مسووليت آن شانه خالي کرد.
مقوله بهداشت و پيشگيري از ابتلا به بيماري مدتهاست که بر درمان ارجحيت يافته و ايجاد محيطي سالم و عاري از تهديدهاي زيست محيطي و بيماريزا، انتظاري است که آحاد جامعه از مسوولان دارند.
اين روزها مقوله جمع آوري، خنثي سازي و دفن بهداشتي زباله هاي عفوني و بيمارستاني با توجه به مشاهده برخي کم توجهي ها در شهرکرد و ديگر شهرستانهاي چهارمحال و بختياري بشدت احساس مي شود،اگرچه بخشي از زباله هاي بيمارستاني استان با رعايت اصول خنثي سازي جمع آوري و دفن مي شود، اما بخشي از اين زباله ها نيز بدون توجه به خطرات آن، همراه با زباله هاي خانگي جمع آوري مي شود.
به گزارش ايرنا، جمعي از شهروندان و کارشناسان سلامت در چهارمحال و بختياري در گفت و گو با گزارشگران ايرنا از جمع آوري زباله هاي خنثي نشده و آلوده برخي مراکز بهداشتي و درماني غيردولتي انتقاد و رسيدگي به اين معضل را خواستار شدند.
**زباله هاي عفوني و بيمارستاني مطب ها و کلينيک ها خصوصي خنثي نمي شود**
مديرکل حفاظت محيط زيست چهارمحال و بختياري در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: در بررسي هاي انجام شده در ماه هاي اخير از سوي اين اداره کل مشخص شد که بخشي از زباله هاي عفوني و بيمارستاني در برخي شهرستانهاي استان بدون خنثي سازي به محل دفن و دپوي زباله هاي شهري منتقل مي شود.
?سعيد يوسف پور? افزود: شرکت متولي جمع آوري زباله هاي عفوني و بيمارستاني مراکز خصوصي در مرکز استان بدون انجام فرايند خنثي سازي، اين زباله ها را به محل جمع آوري زباله هاي شهري منتقل مي کند.
وي ادامه داد: در بازرسي انجام شده از زباله هاي درماني کلينيک ها و بخش خصوصي درماني در شهرکرد مشخص شد که اين زباله ها خنثي نمي شود.
وي اظهار داشت: در اين بررسي ها مشخص شد که برخي مراکز درماني، زباله هاي خام و عفوني را به صورت غيراستريل و خنثي نشده در محيط رها مي کنند.
وي هشدار داد: اين موضوع سلامت و بهداشت عمومي را تهديد مي کند و اثرات نامطلوبي بر محيط زيست برجا مي گذارد.
وي گفت: جلسات متعددي در باره زباله هاي عفوني و بيمارستاني با شهرداري و دانشگاه علوم پزشکي برگزار و اخطارها و تذکرات کتبي به برخي مراکز درماني خصوصي داده شده است که در صورت مديريت نکردن پسماندهاي درماني در کوتاه ترين زمان، مطابق قانون واحدهاي آلاينده، تعطيل مي شوند.
يوسف پور تصريح کرد: طبق قانون مديريت پسماند، دستگاه ها و مراکز توليد کننده زباله هاي عفوني و بيمارستاني موظف به خنثي سازي اين زباله ها هستند.
يوسف پور ادامه داد: مطابق قانون مديريت پسماند مصوبه سال 1383 مجلس شوراي اسلامي، زباله هاي بيمارستاني در دوبخش زباله سوزي و پردازش بايد امحاء شود.
وي تصريح کرد: در روش پردازش زباله هاي بيمارستاني با روش اتوکلاو و پرتودهي، مواد عفوني، باکتري ها و ويروس هاي اين زباله ها خنثي و تبديل به زباله عادي شده و به شهرداري براي دفن و امحاء تحويل مي شود.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان اظهار داشت: براساس ماده 3 مصوبه هيات وزيران در سال 1387 تحت عنوان ?ضوابط و روش هاي مديريت اجرايي پسماندهاي پزشکي و پسماندهاي وابسته?، مديريت پسماند وزارت بهداشت و درمان متولي نظارت بر روش هاي مديريت پسماند زباله هاي بيمارستاني است.
يوسف پور گفت: در طول سال هاي گذشته بر اساس بازرسي کارشناسان محيط زيست از نحوه دفن زباله بيمارستانهاي استان، گزارش منفي از عملکرد شهرداري و دانشگاه علوم پزشکي ارائه نشده است.
**دانشگاه علوم پزشکي متولي مديريت زباله عفوني بخش خصوصي نيست**
مدير گروه بهداشت محيط و سلامت کار دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني چهارمحال و بختياري گفت: با توجه به اينکه مسووليت خنثي سازي زباله هاي عفوني بر عهده توليدکنندگان است هم اکنون هفت بيمارستان از 9 بيمارستان استان به دستگاه هاي اتوکلاو مجهز شده و خنثي سازي زباله اين بيمارستان ها به نحو مطلوب انجام مي شود.
?سيد راشد جزايري? در گفت وگو با گزارشگر ايرنا افزود: زباله هاي دو بيمارستان اردل و ناغان نيز بدليل حجم پايين به بيمارستان سيدالشهداي فارسان منتقل و در آنجا خنثي مي شود .
وي ادامه داد: براساس ماده هفت قانون مديريت پسماند، اظهارنامه بي خطرسازي پسماندهاي عفوني، تيز و برنده توسط کارشناس بهداشت محيط، کارشناس تجهيزات پزشکي و رييس بيمارستان بصورت ماهيانه اعلام و نتايج آن هر سه ماه يکبار به محيط زيست استان ارسال مي شود.
جزايري در زمينه خنثي سازي و عفونت زدايي زباله هاي مراکز درماني و بهداشتي زير نظر دانشگاه علوم پزشکي مدعي شد: زباله هاي اين مراکز بدليل حجم پايين در کيسه هاي مخصوص جمع آوري و به بيمارستان هاي هر شهرستان براي خنثي سازي منتقل مي شود .
جزايري با بيان اينکه متولي اصلي نظارت برحسن اجراي قانون پسماند زباله سازمان حفاظت از محيط زيست است، اظهار داشت: تاکنون هيچ نمونه کنترلي براي انجام تست هاي ميکروبي توسط سازمان محيط زيست صورت نگرفته و هيچگونه اخطاري براي مراکز توليد زباله عفوني زير نظر دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني صادر نشده است.
وي تصريح کرد: مشاهده زباله هاي عفوني، دليل بر دفن غيربهداشتي اين زباله ها توسط بيمارستان هاي زيرنظر دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني نيست.
راشد جزايري تاکيد کرد: خنثي سازي زباله هاي عفوني الزاما منجر به تغيير ماهيت اين زباله ها نمي شود و عفوني بودن اين گونه زباله ها تنها توسط کارشناس و با آزمايش قابل تاييد است.
وي ادامه داد: از نظر قانوني، دانشگاه علوم پزشکي موظف به جداسازي و خنثي سازي زباله هاي عفوني مطب و آزمايشگاه هاي بخش خصوصي نيست و مسووليت اين امر بر عهده شهرداريهاست .
جزايري افزود: شهرداري موظف است در صورتي که آزمايشگاه ها و درمانگاه هاي بخش خصوصي اقدام به خنثي سازي زباله هاي عفوني نکنند با بستن قرارداد با آنان، براي جداسازي اين زباله ها خودروي حمل ويژه اختصاص دهد و اقدام به بي خطرسازي آن پيش از دفن کند .
وي اظهار داشت: مطب ها و آزمايشگاه هاي بخش خصوصي زيرنظر سازمان نظام پزشکي است و شهرداريها در صورتي حاضر به خنثي سازي زباله هاي بهداشتي مي شوند که سازمان نظام پزشکي به نمايندگي پزشکان هزينه جداسازي و خنثي سازي زباله هاي عفوني مطب ها و آزمايشگاه ها را به شهرداري پرداخت کند.
جزايري با تاييد غيربهداشتي بودن زباله هاي عفوني و بيمارستاني برخي مراکز خصوصي تصريح کرد: مرکز بهداشت بعنوان يکي از واحدهاي متولي حفظ سلامت مردم تاکنون چند جلسه در اين زمينه با حضور شهرداري و حفاظت محيط زيست برگزار کرده و صورت جلسه هايي نيز در اين زمينه تنظيم شده است.
وي ادامه داد: براساس قانون در شرايطي که آلودگي خطر فوري براي سلامت مردم داشته باشد با اخطار مشترک سازمان محيط زيست و مرکز بهداشت و درمان، متخلفان موظفند اقداماتي که منجر به آلودگي محيط شده است را متوقف کنند.
مديرگروه بهداشت محيط و سلامت کارمرکز بهداشت چهارمحال و بختياري افزود: در صورت خودداري متخلف، مراتب براي رسيدگي به مراجع قضايي ارجاع مي شود .
**روزانه پنج تن زباله بيمارستاني خنثي شده در شهرکرد جمع آوري مي شود**
مسوول خدمات شهري شهرداري شهرکرد نيز گفت: روزانه 220 نيروي خدماتي و نظافتي شهرداري با 24 دستگاه ماشين آلات جمع آوري زباله در شهرکرد حدود 130 تن زباله خانگي و پنج تن زباله بيمارستاني خنثي شده و بي خطر را جمع آوري، دفن و امحاء مي کنند.
?پژمان درخشان? در گفت و گو با ايرنا افزود: براي دفن و امحاء زباله هاي درماني و بيمارستاني حتي بخش استريل و خنثي شده نيز بايد تدابيري انديشه شود، زيرا دفن اين زباله ها در درازمدت براي محيط زيست خطرناک است.
وي گفت: يک شرکت خدماتي که زيرنظر دانشگاه علوم پزشکي استان فعاليت دارد، زباله هاي بيمارستاني و مراکز درماني بخش خصوصي مرکز استان را که با اين شرکت قرارداد دارند، جمع آوري و مي کند و براي استريل و خنثي سازي به دانشگاه علوم پزشکي شهرکرد تحويل مي دهد، که پس از انجام اين فرايند براي دفن و امحاء به شهرداري تحويل مي شود.
وي افزود:طبق آئين نامه هاي مديريت شهري زباله هاي خانگي و عادي در کيسه هاي مشکي و زباله هاي درماني و بيمارستاني در کيسه هاي زرد رنگ بايد قرار داده شود و نيروهاي خدمات شهري شهرداري موظف به جمع آوري کيسه هاي مشکي رنگ و شرکت وابسته به دانشگاه علوم پزشکي موظف به جمع آوري کيسه هاي زرد رنگ حاوي زباله هاي عفوني و بيمارستاني است.
وي اظهار داشت: نيروهاي خدماتي شهرداري اجازه گشودن کيسه هاي زباله يا تفکيک زباله ها را ندارند و برخي مراکز بهداشتي و درماني متخلف بخش خصوصي که با شرکت جمع آوري کننده زباله هاي عفوني قرارداد ندارند، زباله هاي خود را در کيسه مشکي گذاشته و بعنوان زباله خانگي در معابر قرار مي دهند.
درخشان ادامه داد: از اداره کل حفاظت محيط زيست استان درخواست شد تا با بررسي و آزمايش اين گونه زباله ها، آلودگي يا خنثي بودن آن را مشخص سازد.
وي اظهار داشت: در جلسات اخير، شهرداري به دانشگاه علوم پزشکي براي حمل و جمع آوري زباله هاي بيمارستاني با ماشين آلات مخصوص حمل زباله اعلام آمادگي کرده است.
درخشان تاکيد کرد: در صورتي که واحد هاي درماني خصوصي زباله هاي عفوني خود را در کيسه هاي مشکي و در قالب زباله خانگي در محيط بگذارند، در درجه اول سلامت نيروي خدماتي شهري در معرض خطر قرار مي گيرد.
**جمع آوري پسماند مراکز خصوصي و مطب پزشکان ساماندهي مي شود**
رييس نظام پزشکي چهارمحال و بختياري بعنوان متولي مراکز درماني و اطباء خصوصي خارج از حوزه دانشگاه علوم پزشکي استان، از ساماندهي جمع آوري و مديريت زباله هاي مراکز درماني خصوصي استان خبر داد.
دکتر ?محمود جاويد? به گزارشگر ايرنا گفت: براي بالابردن شاخص هاي سلامت و ارتقاء بهداشت عمومي ، مديريت جمع آوري، خنثي سازي و امحاء زباله هاي درماني در استان ضروري است.
وي اظهار داشت: موظف کردن مرکز درماني کوچک بخش خصوصي و پزشکان بصورت جداگانه براي خنثي سازي و استريل زباله هاي عفوني بدليل هزينه بالاي وسايل خنثي سازي مانند دستگاه اتوکلاو، در عمل غيرممکن است.
جاويد مدعي شد: بايد دستگاه ها و سازمان هاي مرتبط با موضوع مديريت زباله هاي درماني با يک شرکت قراردادي يکپارچه و مطابق با اصول بهداشتي براي جمع آوري زباله هاي مراکز درماني خصوصي منعقد کنند.
وي ادامه داد: موضوع مديريت پسماند زباله هاي عفوني و برخورد با متخلفان احتمالي در جلسات اخير با دانشگاه علوم پزشکي، محيط زيست و شهرداري شهرکرد مطرح و راهکارهاي نيز براي برخورد با متخلفات اين بخش پيش بيني شده است.
رييس نظام پزشکي استان ادامه داد: در شرايط فعلي دستگاه هاي خدمت رسان بايد با هماهنگي، تعامل و مديريت صحيح براي جلوگيري از بروز مشکل در اين زمينه برنامه ريزي و از متهم کردن يکديگر به قصور جلوگيري کنند.
جمعي از مسوولان مراکز بهداشتي و درماني، آزمايشگاه ها، کلينيک هاي خصوصي و پزشکان نيز در گفت وگو با گزارشگر ايرنا، از تفيکيک زباله هاي عفوني و عادي مراکز خود و جمع آوري آنها توسط دانشگاه علوم پزشکي خبر دادند.
اين افراد گفتند: ماهانه هزينه اي به دانشگاه علوم پزشکي پرداخت مي کنند تا شرکت خصوصي وابسته به اين دانشگاه، زباله هاي عفوني و بيمارستاني آنان را براي خنثي سازي و استريل جمع آوري کند.
**پيگيري ايرنا نتيجه داد**
پيگيري و مصاحبه هاي يک هفته اخير ايرنا در باره زباله هاي عفوني و بيمارستاني مراکز خدمات درماني خصوصي استان نتيجه داد و در نشست روز گذشته کارگروه سلامت و امنيت غذايي چهارمحال و بختياري، به مطب ها و آزمايشگاه هاي بخش خصوصي تا يک ماه مهلت داده شد تا اقدام به تفکيک زباله هاي عفوني در مبدا کنند.
بر اساس مصوبه روز گذشته اين کارگروه در مهلت يک ماهه اگر مراکز درماني بخش خصوصي براي تفکيک و خنثي سازي زباله هاي عفوني ظرف يک ماه اقدام نکنند، سازمان نظام پزشکي پروانه مطب و آزمايشگاه آنان را باطل مي کند .
مراکز درماني بايد در زمينه رعايت اصول سلامت پيشرو باشند، زيرا قراردادن زباله هاي عفوني و بيمارستاني در قالب زباله خانگي در معابر با توجه به تخريب برخي از پلاستيک هاي زباله توسط جانوران، خطر انتشار اين زباله ها را ايجاد مي کند.